Acuzații că ar fi primit bani în plic pe când era ministră, publicate fără probe și fără drept la replică

0

A-tv.md a publicat marți, 19 mai, o știre cu titlul: „Blogger: Maia Sandu lua, în fiecare lună, câte trei plicuri cu bani de la Filat și Șor”. Întreaga știre este construită în baza unor afirmații făcute pe Facebook de bloggerul Eugen Luchianiuc care susține că Maia Sandu, în perioada mandatului său de ministră a Educației, ar fi primit mijloace financiare de la Vlad Filat și Ilan Șor. O știre la același subiect și cu aceeași sursă a fost publicată și pe site-ul KP.md: „«Să trăiești doar din salariu»: Maia Sandu în fiecare lună primea trei plicuri în Moldova cu bani de la Filat și Șor” (orig. „«Чтоб ты жила на одну зарплату»: Майя Санду каждый месяц получала в Молдове три конверта с деньгами от Филата и Шора”).

Deși conțin acuzații la adresa politicienei, niciuna dintre știri nu a asigura dreptul la replică persoanei vizate, ca să confirme sau să infirme cele invocate. Totodată, articolele sunt bazate pe informații care nu au fost verificate înainte de publicare. Autorii au preluat și au prezentat drept un adevăr în ultimă instanță afirmațiile bloggerului, fără ca acestea să fie probate factual.

Cu privire la dreptul la replică, Codul deontologic recomandă: „Jurnalistul respectă principiul potrivit căruia orice persoană supusă criticii negative are dreptul la replică, prin care să precizeze informația inexactă sau să infirme informația”. De asemenea, același cod atenționează breasla jurnalistică referitor la verificarea, colectarea și tratamentul informației: „Jurnalistul pune la îndoială orice informație colectată”; „Jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice”.

Sursa foto: PAS

Lasa un raspuns