Apariția lunetistului pe clădirea Președinției, pretext pentru titluri de știri care manipulează cititorii

0

Breakingnews.md titrează pe 29 septembrie: Promiteau că vor scoate gardul, dar au adus și lunetiști! Pe clădirea Președinției a fost surprins un țintaș (FOTO). Titlul materialului conține accente subiective, în loc să fie neutru și informativ, așa cum recomandă normele deontologice.

Știrea face trimitere la imagini publicate pe un canal de Telegram, potrivit căruia un lunetist a fost surprins pe clădirea Președinției în timp ce la Chișinău era așteptat președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. În titlu se face însă legătura dintre acest detaliu și promisiunea anterioară a președintei Maia Sandu, lansată în perioada electorală, cu privire la faptul că va scoate gardul de la Președinție odată ce va deveni șefa statului. Informația nu are legătură directă cu vizita oficialului de la Berlin. În plus, de regulă, lunetiștii sunt antrenați în astfel de evenimente din motive de securitate. Prin urmare, portalul de știri induce în eroare cititorii.

„Jurnalistul pune titluri care corespund conținutului materialului jurnalistic și le evită pe cele care  induc publicul în eroare”, stipulează Codul deontologic.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști susține că „jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii”. În același ghid se menționează că informația din titlurile de știri trebuie prezentată „scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări” și că „titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”.

 

Sursa foto: Presedintie.md

Lasa un raspuns