Apel public: Mai multe ONG-uri solicită concurenților electorali să nu utilizeze discursul de ură în campania pentru parlamentare

0

Organizațiile societății civile, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității și Consiliul de Presă solicită concurenților electorali și susținătorilor acestora, într-un apel public, să nu utilizeze discursul de ură. ONG-urile recomandă de asemenea să fie respectată demnitatea persoanelor indiferent de rasă, culoare sau etnie și să nu fie folosite în materialele campaniei electorale imagini sexiste, instigatoare la ură și discriminare.

Potrivit apelului public emis de organizațiile semnatare, în ultimii doi ani, numărul cazurilor de discurs de ură s-a dublat, acest tip de discurs manifestându-se preponderent în context politic. Acestea atrag în mod repetat atenția asupra faptului că discursul de ură și instigarea la discriminare în spațiul public, în mass-media și în mediul online din Republica Moldova sunt utilizate tot mai des în campaniile electorale și afectează întreaga societate.

De asemenea, una dintre organizațiile semnatare, Asociația Promo-LEX, atrage atenția că, deși unele partide interzic utilizarea unor forme de exprimare apropiate discursului de ură în statutele lor, membrii acestor formațiuni au recurs la ele în ultima perioadă. 

„Pe de o parte, discursul de ură împotriva candidaților, politicienilor, membrilor de partid și simpatizanții acestora este utilizat și răspândit de către alți politicieni, iar pe de altă parte, prin statutul lor, politicienii care utilizează discursul de ură determină înrădăcinarea prejudecăților, dezvoltarea unor atitudini negative în societate și chiar apariția unor forme de violență față de alte grupuri sociale” se mai spune în apel.

Astfel, semnatarii apelului îndeamnă partidele politice, candidații și simpatizanții acestora, precum și politicienii:

  1. Să respecte demnitatea tuturor persoanelor indiferent de rasă, culoare, naționalitate, origine etnică, religie sau convingeri, gen, vârstă, dizabilitate, orientare sexuală, identitate de gen, limbă vorbită, apartenență politică sau orice alt criteriu protejat;
  2. Să utilizeze un limbaj respectuos în raport cu contracandidații și oponenții lor politici;
  3. Să promoveze discursul public echilibrat în activitatea politică și, în special, în campania electorală;
  4. Să se disocieze de mesajele intolerante generate de către membrii de partid;
  5. Să reacționeze ferm la mesajele de ură și instigare la discriminare apărute în spațiul public, în mass-media și în mediul online;
  6. Să nu admită utilizarea discursului de ură și instigare la discriminare împotriva diferitelor grupuri sociale;
  7. Să nu folosească în materialele campaniei electorale imagini sexiste, instigatoare la ură și discriminare;
  8. Să nu exprime, susțină sau promoveze idei sau teorii privind superioritatea unui grup de persoane pe baza rasei, originii etnice, religiei, genului, vârstei, orientării sexuale, identității de gen, dizabilității, altor caracteristici personale protejate sau o asociere a acestora.
    Sursă foto: promolex.md

Lasa un raspuns