Avertizarea „imaginile vă pot afecta emoțional” nu scutește jurnaliștii de responsabilitatea publicării acestora

0

Portalul Echipa.md a publicat vineri, 4 octombrie, un material cu titlul: „/VIDEO/ Un microbuz de pe ruta Chișinău-Basarabeasca s-a ciocnit cu o mașină. Microbuzul s-a răsturnat”. Articolul reflectă un accident rutier ce a avut loc în aceeași zi pe traseul Chișinău-Hâncești, în care un autoturism s-a tamponat violent cu un microbuz plin cu pasageri de pe ruta Chișinău-Basarabeasca. În urma coliziunii vehiculelor, un bebeluș de patru luni a ajuns în comă, iar alte 20 de persoane au fost internate la spital.

Materialul conține informații detaliate despre ceea ce s-a întâmplat, fiind însoțit și de fotografii/imagini video șocante de la locul accidentului (imagini de la descarcerare, persoane care au avut de suferit) – fapt nerecomandat de etica jurnalistică. Aceasta, chiar dacă Echipa.md avertizează că imaginile pe care le publică pot afecta emoțional.

În acest context, Ghidul de stil cu norme etice recomandă: „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii șocante, conținutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorului”. De asemenea, Codul deontologic al jurnalistului spune: „Jurnalistul nu furnizează publicului detalii morbide ale crimelor, accidentelor și catastrofelor naturale sau detalii privind tehnicile suicidale. Aceleași reguli se aplică și materialelor vizuale (fotografii, materiale video)” / art. 3.5.

 

Lasa un raspuns