Avocata poporului pentru drepturile copilului propune sancționarea concurenților electorali pentru exploatarea imaginii minorilor în campanie

0

Avocata poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, pledează pentru sancționarea persoanelor care  implică minorii în activitatea, propaganda și agitația politică. Solicitarea a fost făcută în  cadrul conferinței de presă în cadrul căreia a fost prezentat raportul „Utilizarea imaginii copiilor în campaniile electorale”.

Raportul constată „lipsa unor prevederi clare în vederea sancționării actorilor electorali care folosesc copiii și imaginile copiilor cu încălcarea standardelor internaționale; lipsa pregătirii speciale pentru a încuraja dezvoltarea de medii și circumstanțe în care copiii pot dezvolta   abilități  în materie de politică. Cadrul legal nu stabilește  îndatorirea pentru deținătorii de obligații de a implementa corespunzător, nu de a limita, implicarea copiilor sau antrenarea copiilor în procesul electoral”.

Maia Bănărescu susține că minorii „sunt folosiți pentru a obține dividende politice, pentru a sensibiliza populația, votanții. Ei sunt priviți ca niște persoane pasive și toate aceste circumstanțe au dus la gândul să monitorizez un scrutin electoral, să vedem care este situația și acesta a fost scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020, ambele tururi. Am monitorizat folosirea imaginii copiilor de către concurenții electorali în cadrul acestui scrutin”, a declarat Ombudsmana. 

În cadrul conferinței au fost prezentate și rezultatele chestionarului privind consultarea opiniei copiilor în legătură cu participarea lor la procesele electorale. 

„44.7% din respondenți cunosc ce reprezintă un proces electoral, 64,9% au spus că au fost informați despre drepturile lor în cadrul acestui proces la școală. 134 din copiii participanți la chestionar au afirmat că au participat la cel puțin una din întâlnirile candidaților electorali cu alegătorii, împreună cu părinții sau cu unul din părinți, pe când 130 au participat în cadrul școlii, la propunerea unui profesor, iar 72 dintre respondenți au participat singuri, la inițiativa proprie. 64 dintre copiii afirmă că au fost implicați la distribuirea pliantelor, broșurilor, ziarelor unui candidat în campania electorală fără a primi o remunerare, în schimbul remunerării au fost implicați un număr de 30 de respondenți (copii)”, se arată  în raport.

Maia Bănărescu s-a adresat concurenților și altor persoane implicate în campaniile electorale cu îndemnul să trateze copiii cu respectarea demnității lor umane  și să nu admită acțiuni care să le afecteze viața privată.

Avocata copilului cheamă furnizorii de servicii media să nu distribuie publicitate bazată pe imagini ale copiilor, să asigure furnizarea de informații veridice, corecte și adaptate gradului de maturitate a copiilor.  „Se recomandă ca mass-media să își schimbe politicile editoriale, pentru a se asigura că reflectă în mod adecvat imaginea copilului în mass-media în perioada campaniilor electorale, cu respectarea deplină a cerințelor profesionale și etice”, recomandă Ombudsmana. 


Captură foto: Privesc.eu

Lasa un raspuns