Cadavrele care nimeresc în fotografiile din presă trebuie protejate prin metode tehnice

0

Jurnal.md a publicat marți, 2 aprilie, o știre intitulată: „Impact mortal la Strășeni: O adolescentă a murit după ce motocicleta pe care se afla s-a izbit violent de un automobil”. În text se relatează despre un accident care a avut loc pe 1 aprilie în satul Scoreni, raionul Strășeni, când o motocicletă s-a izbit de un automobil. În urma impactului, o minoră și-a pierdut viața, iar motociclistul a fost internat de urgență în spital. Fotografia care ilustrează materialul jurnalistic încalcă normele deontologice prevăzute în astfel de situații: cadavrul minorei și corpul motociclistului au fost expuse fără a fi blurate; la capul victimei se văd diverse lucruri însângerate, ceea ce riscă să producă o stare de șoc cititorilor.

La fel, site-ul Publika.md a publicat, pe 1 aprilie, știrea „ACCIDENT FATAL în raionul Străşeni: O copilă de 15 ani a decedat. Cum s-a întâmplat tragedia (FOTO)”, în care apar fotografii neblurate cu victima.

Reamintim că, în cazul fotografiilor ce însoțesc astfel de articole, „Ghidul de stil cu norme etice” recomandă: „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii șocante, conținutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor”. De asemenea, „vom evita publicarea fotografiilor sângeroase de la un accident grav sau de la locul unei crime. În cazul cadavrelor care nimeresc într-o poză de ansamblu, vom proteja tehnic cadavrul”.

Lasa un raspuns