CJI a lansat un nou spot video cu genericul „Filtrează informația!”

0

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a lansat miercuri, 18 ianuarie, un spot video prin care din nou îi îndeamnă pe consumatorii de media să nu se lase manipulați de știrile false.

Spotul este construit din trei secvențe: un actor care primește aplauze la final de spectacol, doi bucătari care fac mâncare și un angajat care instalează un brad în oficiu. Toate personajele din spot, deși au de făcut un lucru concret, urmăresc un singur scop: vor cu tot dinadinsul să-i facă pe plac șefului, chiar dacă acesta are cerințe inadecvate.

Spotul face o paralelă dintre aceste personaje și jurnaliști, mulți dintre care se conduc de indicațiile „șefilor”, ignorând principiile etice și deontologice. Astfel, informația nu mai este prezentată echilibrat, din cel puțin două surse independente și nici nu se mai face distincție dintre fapte și opinii. La final, autorii spotul îi sfătuiesc pe consumatorii de media să fie precauți, să nu lase manipulați de știri și să filtreze orice informație.

____________

Spotul video a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

 

Lasa un raspuns