Conspirația, un instrument perfect al propagandei

0

Conspirația este o înțelegere secretă cu caracter ocult, care acreditează ideea existenței unei societăți din umbră, al cărei scop este să preia controlul asupra unei guvernări sau chiar asupra întregii lumi. Conspirațiile cele mai cunoscute au rădăcini încă din antichitate, iar astăzi ele sunt reanimate, în diverse state, în contextul unor evenimente politice, economice și sociale. Chiar dacă se bazează doar pe zvonuri și denigrări, impactul lor nu poate fi ignorat în context electoral.

Maia Sandu, păpușa masonilor…

Una dintre cele mai cunoscute, la nivel mondial, teorii ale conspirației este cea legată de Loja Masonică, ea revenind în actualitate și în contextul recentelor alegeri prezidențiale din țara noastră. Astfel, la 1 noiembrie 2016, pe portalul www.guralumii.net apare un material cu titlul Maia Sandu – păpușa masonilor în Republica Moldova!. În articolul cu pricina se pretinde că mai mulți politicieni moldoveni (Petru Lucinschi, Vlad Filat, Ion Sturza ș.a.) sunt masoni, fapt ce ar fi confirmat de mai multe documente oficiale. Respectiv, Maia Sandu ar fi dirijată în totalitate de către forțe masonice oculte, ar căror scopul ar fi să conducă din umbră Republica Moldova. Manipularea informațională este evidentă cel puțin prin faptul că materialul apare pe un portal cvasianonim și fără de credibilitate, care însă își permite să publice articole dubioase despre grupări oculte și scenarii incredibile.

Retorica masonică este completată de un material video cu titlul ПРАВДА РАСКРЫТА! Майя Санду – масон Великой Восточной Ложи (Adevărul a fost descoperi! Maia Sandu este mason al Marii Loji Masonice din Est – tr. red), apărut pe Youtube.com la 29 octombrie 2016. În reportajul video se afirmă că Maia Sandu este protejata cunoscutei familii Rothschild din Statele Unite ale Americii, care o promovează din umbră la postul de președinte al Republicii Moldova. Scopul principal al candidatei PAS ar fi întărirea pozițiilor SUA și a instituțiilor financiare internaționale, precum Banca Mondială, iar în cele din urmă – de a aduce Moldova în pragul ,,sclaviei financiare” și de a distruge ortodoxia prin promovarea homosexualității. Concluzia materialului e că înaintarea candidaturii  Maiei Sandu la președinția Moldovei nu este o decizie independentă, ci e parte a conspirației masonice, al cărei scop este subordonarea sistemelor politice din întreaga lume.

Propaganda prin teoria conspirației se observă, în cazul Maiei Sandu, prin scenarii care pretind că sunt dezvăluiri, dar care sunt foarte puțin probabile să fie adevărate. Înainte de toate, este imposibil să verifici sursele și documentele care fac „dovada” afilierii masonice și a regizărilor apocaliptice prezentate. Apoi, manipularea are loc prin speculații din trecutul candidatului PAS, care într-adevăr a studiat în SUA, la Universitatea Harvard. Însă faptul că ea ar avea legături cu grupări oculte, că ar fi participat la ritualuri masonice etc. nu poate fi demonstrat sub nicio formă obiectivă.  În definitiv, se știe că, în campaniile electorale, conspirația devine o armă eficientă pentru a dezinforma electoratul oponentului – respectiv, răspândirea unor zvonuri, bârfe, falsuri scandaloase este tipică pentru această perioadă.

Insinuări conspirative au fost observate și la postul NTV Moldova. Astfel, în știrea Marioneta Păpușarului și a Occidentului, se afirmă că Maia Sandu este o marionetă a forțelor externe ce atentează la statalitatea Moldovei și că ea va îndeplini toate indicațiile venite din Vest. Materialul este construit pe supozițiile comentatorilor politici, care nu aduc însă argumente convingătoare, ci doar acuzații defăimătoare. Caracterul manipulator al acestei știri este evident mai ales datorită utilizării unor speculații nefondate, bazate pe zvonuri, care au scopul de a trezi confuzia și frica în rândul electoratului, prin distrugerea imaginii și integrității unui oponent politic.

…sau marioneta lui George Soros?

Propaganda teoriei conspirației se regăsește și în emisiunea de autor a deputatului socialist Bogdan Țîrdea, ,,На Самом Деле”, de la NTV Moldova. În ediția din 05 noiembrie 2016, Bogdan Țîrdea o acuză pe Maia Sandu că are mai multe fețe și că își ascunde adevărata identitate și legăturile cu principalul său finanțator din umbră – miliardarul american George Soros. Drept argument, deputatul socialist invocă faptul că întregul staff electoral al PAS are legături cu Soros – fie că sunt în ONG-uri finanțate de Fundațiile Soros, fie că sunt absolvenți ai burselor de excelență al unor universități europene plătite din fondurile miliardarului. Concluzia lui Țîrdea este univocă: Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, este de fapt în buzunarul lui George Soros, prin urmare, lidera PAS i se subordonează acestuia.

Încercând să prezinte realitatea în termeni categorici și să șocheze publicul prin senzațional, Bogdan Țîrdea manipulează prin distorsionarea unor adevăruri. În mod firesc, faptul că persoanele din staff-u PAS au lucrat în proiecte internaționale și au absolvit universități europene ar trebui perceput ca un avantaj și ca o dovadă că sunt persoane bine instruite, nicidecum ca parte a conspirație lui George Soros.

Mai mult, Fundația pentru o Societate Deschisă, creată de miliardarul american, a finanțat în Europa Centrală și de Est, proiecte în susținerea democrației în valoare de 11 miliarde USD, din care a avut de câștigat și Moldova. Bineînțeles că, prin proiectele sale filantropice, George Soros urmărește anumite interese globale și acest fapt nu poate fi ignorat. Însă de aici până la scenariul conspiraționist proiectat de socialistul Țîrdea – care sugerează legături cu clanuri mafiote și oculte, precum se speculează că ar fi rețelele lui George Soros – este o fabulație mult prea mare și mult prea evidentă. De facto, vedem un scenariu neargumentat, vădit exagerat și care poartă un caracter propagandistic în scopul denigrării candidatei Maia Sandu.

Nu doar în Republica Moldova numele lui George Soros este folosit pe post de sperietoare. „Ce rimează cu Cioloș? Soros. Mi se pare că atunci când vrei să acuzi pe cineva și nu mai ai argumente, poți să găsești oricând argumentul Soros”, scria recent jurnalistul Vlad Andriescu pe www.start-up.ro. Articolul, cu titlul „Lista lui Soros din România. Cum a manipulat un site folosindu-se de lipsa ta de cunoștințe despre internet”, venea să destructureze pas cu pas mitul despre legătura secretă dintre premierul român Dacian Cioloș și miliardarul american – un mit promovat intens în această toamnă de către unele mass-media de peste Prut. Deja vu?

Așadar, ca și acum zeci de secole, retorica obsesivă a teoriei conspirației, care să ne alimenteze convingerea că adevărul este ascuns de opinia publică, e folosită cu succes și astăzi. Iar faptul ca Maia Sandu a pierdut alegerile reprezintă confirmarea imbatabilă a existenței propagandei iresponsabile prin instrumentul conspirațiilor.

Vladislav Șaran, politolog

_______________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

 

Lasa un raspuns