Crimele, sursă pentru interpretări jurnalistice

0

Canal3.md a publicat marți, 7 mai, un reportaj cu titlul: „Fără frică de Dumnezeu, și-a ucis părinții”. În material se relatează despre un dublu omor ce ar fi fost săvârșit de fiul victimelor.

Titlul, precum și întreg reportajul prezintă evenimentele prin prisma atitudinii jurnalistului: „crima care a șocat întreaga țară”, „fără frică de Dumnezeu”, „cuprins de furie”, „oribila crimă”, „a ucis cu sânge rece”. Aceste sintagme, care sunt interpretări subiective, îi induc cititorului o stare de groază.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști califică asemenea formulări și expresii ca „determinative expresive”, întrucât nuanțează subiectul și trădează o atitudine subiectivă și moralizatoare a jurnalistului față de cele relatate.

Ghidul de stil recomandă: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcțiune de adjectiv, în special, la redactarea știrilor. Un stil concis e mai eficient decât unul cu înflorituri”. Același ghid menționează, cu referire la titluri: „Vom da, pur și simplu, informația: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări. Titlurile trebuie să prindă esența problemei prin câteva cuvinte bine alese”; „Vom reda faptele fără a exagera”.

Lasa un raspuns