Cu bâta-n… balta pe care tot ei o critică

0

Portalul Hot News.md publică, pe 25 aprilie curent, știrea „Cu bâta-n baltă! Năstase: smerenie înseamnă să nu taci dacă vezi nedreptate! Ce înseamnă, de fapt, smerenie în Dicționar”, în care comentează niște afirmații ale politicianului Andrei Năstase, făcute pe pagina sa de Facebook în urma unei vizite efectuate de acesta pe Muntele Athos.

Deși inserat la rubrica „Actual”, textul nu întrunește rigorile unei știri, dimpotrivă, acesta este construit pe interpretări malițioase și pe insinuări la adresa lui Andrei Năstase, iar faptele sunt amestecate cu opiniile. Astfel, Hot News.md începe articolul cu afirmații precum că liderul PPDA „se laudă” că a fost la Muntele Athos; că și-ar fi „etalat noile virtuți” și încheie cu jigniri și atacuri la persoană, precum că „puditatea (cuvânt care nu există în Dicționar, dacă tot facem referire la acesta – n.red.) lui Andrei Năstase poate fi pusă sub un mare semn al întrebării” sau că ar fi fost „surprins în campania electorală, ținându-și gingaș de mână o colegă de partid. Asta în timp ce soția sa se afla la Frankfurt”. Textul a fost preluat și de alte media online, între care Moldova24.info: „Năstase s-a întors de pe Muntele Athos plin de evlavie și „smerenie”.

Reamintim că, referitor la știre, Ghidul de stil cu norme etice recomandă: „vom face o distincție clară între informație și opinie, evitându-se orice confuzie”, „vom insera opiniile într-un articol informativ doar din partea unei surse intervievate sau citate, dar niciodată din partea reporterului”; „vom evita utilizarea adjectivelor subiective și relative”.

Lasa un raspuns