Cum a interpretat Kp.md o postare făcută de Alexandru Muravschi despre coronavirus

0

Portalul Kp.md a publicat duminică, 8 martie, o știre cu titlul:Până la 5 ani de închisoare: în Moldova, la fel ca și în Rusia, trebuie introduse pedepse penale pentru cei care evită tratamentul împotriva coronavirusului sau fug din spitale. De facto, în material se face referință la o postare a ex-ministrului Economiei, Alexandru Muravschi, scrisă pe pagina sa de Facebook. Acesta menționează printre altele că, în condițiile în care„țara intră într-o perioadă periculoasă a epidemiei de coronavirus (…), Guvernul ar trebui să elaboreze, iar Parlamentul să adopte de urgență (literalmente mâine sau poimâine), un proiect de lege care să introducă o pedeapsă administrativă sau chiar penală pentru persoanele care refuză internarea și măsurile de carantină, părăsind voluntar locurile de tratament”.

Autorul materialului a mers mai departe de citatul lui Alexandru Muravschi și a strecurat în text mai multe judecăți de valoare și interpretări: Nu putem decât să fim de acord cu fostul ministru Muravschi…” sau Nu avem altă opțiune decât să luăm în propriile noastre mâini lupta dură împotriva coronavirusurilor”.

Și titlul materialului este manipulator, întrucât Alexandru Muravschi nu menționează în postarea sa despre sancțiuni exacte care ar trebui aplicate și nu menționează nimic despre Federația Rusă.

În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști atenționează referitor la titluri: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări”. Același ghid mai recomandă: „Vom face o distincție clară între informație și opinie, evitându-se orice confuzie”, „Vom insera opiniile într-un articol informativ doar din partea unei surse intervievate sau citate, dar niciodată din partea reporterului”; „Vom evita utilizarea adjectivelor subiective și relative”.

Sursa foto: Kp.md 

Lasa un raspuns