Cum o „gafă monumentală” politică se transformă în jurnalism partizan

0

Today.md a publicat joi, 8 noiembrie, o știre cu titlul: „VIDEO | Binomul Sandu-Năstase i-a arătat fundul lui Ștefan cel Mare”. Materialul, deși e plasat la rubrica „Politic”, seamănă a fi mai curând un comentariu denigrator decât un text informativ. Titlul știrii reprezintă o opinie sarcastică a jurnalistului, care interpretează fotografia de grup pe care au făcut-o liderii PAS și PPDA împreună cu simpatizații lor la monumentul lui Ștefan cel Mare.

Și în corpul materialului autorul a folosit calificative („o gafă monumentală”, „goana pentru imagini populiste ieftine”) și a oferit o interpretare personală a evenimentului: „au dat dovadă de lipsă de respect elementar”, „să-i admire populismul”, „i-a arătat fundul lui Ștefan cel Mare”. În contextul acestor expresii, utilizarea expresiei „finul de cununie al oligarhului condamnat Țopa” este o etichetă care amplifică atitudinea subiectivă a jurnalistului, ceea ce nu corespunde standardelor profesionale jurnalistice.

În acest sens, jurnaliștii trebuie să rețină că este o obligație esențială ca în reflectarea actualităților, să separe faptele de opinii, iar atunci când formulează textul unei știri, să țină cont de recomandările Ghidului de stil cu norme etice pentru jurnaliști: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcțiune de adjectiv, în special la redactarea știrilor”; „Vom da, pur și simplu, informația: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări”.

Lasa un raspuns