Dan Balan cântărețul versus deținutul – vizualizări pe seama coincidenței de nume

0

Portalurile Sputnik.md și Paranteze.md au publicat marți, 7 iulie, câte o știre cu următorul titlu: „Dan Balan, căutat de poliție – Iată ce a făcut în această dimineață” și respectiv „Dan Balan a evadat din Penitenciarul din Cricova. Autoritățile cer ajutor cetățenilor pentru a-l găsi”.

Autorii respectivelor materiale au profitat de numele similar al deținutului cu cel al renumitului cântăreț  Dan Balan drept un truc pentru a atrage mai mulți cititori. În acest mod, publicul a putut fi însă indus ușor în eroare, întrucât abia în textul știrii s-au făcut explicațiile de rigoare. Mai mult, redacția Sputnik.md a menționat că este o coincidență de nume: „Bineînțeles, nu este vorba de cunoscut interpret moldovean Dan Balan, ci de un tiz de-al său, care este și mult mai tânăr”.

În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice recomandă claritate, exactitate și concizie la realizarea materialelor jurnalistice: „O știre, un reportaj sau un articol nu trebuie să lase loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități”. De asemenea, cu privire la titluri, același ghid notează: „Vom da, pur și simplu, informația: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări. Vom reda faptele fără a exagera”.

Sursa foto: Sputnik.md

Lasa un raspuns