De ce nu este bine? Apetitul presei din Moldova pentru senzațional, potolit cu un video de 10 secunde cu scene explicite de sex oral

0

Publika.md a publicat marți, 13 noiembrie, o știre cu titlul: „Au dat frâu liber pasiunii: Doi tineri, filmați în timpul unei partide de sex oral (VIDEO)”. Știrea a fost scrisă în baza unui clip video publicat pe rețelele de socializare, în care doi tineri din Ciudad de Mexico sunt filmați făcând sex oral. Publika.md nu doar a relatat despre acest incident, dar a și publicat respectivul video cu o durată de 10 secunde.

Atât normele deontologice, cât și standardele internaționale ale jurnalismului profesionist spun că știrea trebuie să aibă o valoare informativă certă, însă în acest caz observăm lipsa acesteia. Fără a fi un eveniment de interes public sau unul care are impact asupra societății, acest incident poate cel mult să intre la categoria faptelor diverse. Totuși, un episod din viața personală a doi tineri din capitala Mexicului poate cu greu să justifice interesul jurnaliștilor care au scris această știre, întrucât lipsește și proximitatea spațială.

Referitor la viața privată, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă ca jurnaliștii să pună în prim-plan interesul public atunci când reflectă asemenea evenimente: „Vom respecta dreptul cetățenilor la viață privată. Nu vom relata despre comportament privat al unei persoane, dacă nu există interes public clar de a cunoaște conținutul acestora”.

Lasa un raspuns