Declarațiile liderului PSRM la un post TV din Găgăuzia, „minciuni” și „aberații” la un portal de știri

0

Portalul postului de televiziune 10TV a publicat, pe 3 iunie, o știre cu titlul: „Dodon aberează: Occidentul are intenția să transforme Moldova în a doua Ucraina” . Articolul are drept sursă declarațiile liderului Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, la postul de televiziune GRT din Găgăuzia, care a firmat că occidentul are intenția să transforme Republica Moldova în a doua Ucraina”.

În material, redacția cataloghează afirmația politicianului drept „minciuni” care „ne arată că e disperat și îi fuge preșul de sub picioare”. Potrivit autorilor, „PSRM va obține un scor rușinos la aceste alegeri, lucru ce pare cert, cu toate că sondajele de opinie îi oferă un rating bun, realitatea de la urne este diferită”. Mai mult, „într-o lună se pot schimba multe, iar Voronin și Dodon sunt cei mai urâți politicieni din Republica Moldova”, concluzionează jurnaliștii.
Amestecul dintre fapte și opinii transpare și în titlu, prin expresia „Dodon aberează”.

Codul deontologic prevede că „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”.

Și Ghidul cu norme etice susține că „în prezentarea evenimentelor vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. Ştirile sunt fapte şi date. (…) Opiniile exprimate sub formă de comentarii ale unor evenimente sau acţiuni cu referinţă la persoane sau instituţii nu trebuie să nege sau să ascundă în mod intenţionat fapte sau date reale. Vom însera opiniile într-un articol informativ doar din partea unei surse intervievate sau citate, dar niciodată din partea reporterului. (…) Vom evita să ne spunem opinia în articolele de ştiri”.

Captură foto: 10tv.md

Lasa un raspuns