Declarațiile premierului despre gestionarea stării de urgență, completate cu catalogări

0

Ziarulnational.md a publicat luni, 18 mai, o știre cu titlul: „VIDEO // Chicu, o nouă AROGANȚĂ la adresa României. Premierul a mulțumit României și medicilor români, dar a ținut să remarce că în Moldova de peste Prut sunt mai multe DECESE provocate de COVID – 19: «Noi nu am admis o EXPLOZIE»”. Știrea se referă la afirmațiile prim-ministrului Ion Chicu despre felul în care autoritățile Republicii Moldova au reușit să facă față situației pe timp de pandemie. Citatele premierului au fost „împachetate” cu catalogările  „o nouă aroganță” și „comparație nereușită”, sintagme ce trădează atitudinea autorului față de cele relatate și plasează informațiile într-o lumină de departe obiectivă.

În acest sens, Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova notează: „Jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”.

Și Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcțiune de adjectiv, în special la redactarea știrilor. Un stil concis e mai eficient decât unul cu înflorituri”.

Sursa foto: Ziarulnational.md