Despre „karmă” și o presupusă „șoferiță”, într-un text publicat de Echipa.md

0

Portalul Echipa.md publică, pe 16 februarie, un text cu titlul: /VIDEO/ Karma momentană: O șoferiță care a debarcat neregulamentar un pasager, și-a deteriorat propria mașină.

Materialul relatează despre niște încălcări comise în traficul rutier de către o „șoferiță”, pe care le-ar fi înregistrat camera de bord a unui șofer, „care se deplasa în spatele femeii”.

Prin utilizarea unor expresii cum ar fi „karma momentană” titlul este ambiguu și subiectiv, în loc să relateze despre întâmplare prin cuvinte simple și cât mai exacte, așa cum recomandă normele etice în cazul știrilor.

Deși în text se relatează despre o „șoferiță”, „automobilistă”, din videoul care însoțește textul nu se poate spune exact dacă la volan se află o femeie sau un bărbat.

Autorul s-a informat dintr-o singură sursă anonimă – șoferul „care se deplasa în spatele femeii”. Lipsa altor surse e acoperită cu propriile sale comentarii pe marginea imaginilor video.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă, cu referire la titlurile de știri: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese.”

Iar Codul deontologic al jurnalistului menționează că „jurnalistul tratează echitabil toate persoanele cu care intră în contact în exercițiul meseriei sale şi nu face discriminări pe criterii de gen, vârstă, etnie, dizabilitate, religie, stare socială, orientare sexuală etc.”.

Captură foto: Echipa.md

Lasa un raspuns