Distorsionarea faptelor în scopuri denigratorii încalcă dreptul publicului la adevăr

0

Actual.md a publicat joi, 31 ianuarie, un material cu titlul: VIDEO // Maia Sandu confirmă disprețul pentru moldovenii din sate: Îi face proști și neinformați”. În articol, care face trimitere la Today.md, liderei PAS îi sunt aduse învinuiri grave. Și anume, politiciana este acuzată că i-ar disprețui pe moldovenii de la sate și că i-ar considera proști și neinformați.

În realitate, în captura video care însoțește textul, Maia Sandu afirmă că în multe localități din Republica Moldova oamenii „nu au acces la informații obiective și este multă propagandă”. Astfel, autoarea materialului a distorsionat faptele, atribuindu-i Maiei Sandu cuvinte pe care aceasta nu le-a pronunțat, astfel încât să o pună în lumină negativă și să o discrediteze pe lidera PAS.

Pentru astfel de situații, în capitolul „Acuratețea și verificarea faptelor”: Ghidul de stil cu norme etice menționează: „Jurnalismul nu lasă loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități. Vom respecta adevărul și dreptul publicului la adevăr, aceasta fiind prima responsabilitate a jurnalistului”.

Lasa un raspuns