Etnia unor migranți, accentuată de jurnaliști într-o știre preluată din presa străină

0

Portalul Zugo.md a publicat, pe 27 mai, o știre externă cu titlul: „Sute de români de etnie romă ar fi trecut ilegal granița din Mexic în SUA. Numărul migranților a crescut de zece ori într-un an”. Materialul este preluat din presa străină și abordează problema migranților care ar fi trecut ilegal granița dintre Mexic și Statele Unite ale Americii în ultimele săptămâni, în căutare de azil.

Redacția utilizează în articol expresii ce scot în prim-plan naționalitatea și etnia cetățenilor migranți – „sute de români de etnie romă” – , și menționează bunăoară că „câțiva dintre migranți au explicat într-o engleză stricată că sunt români”.

Mai mult, în material se spune că persoanele vizate ies în evidență comparativ cu ceilalți migranți: „Sunt mai înalți, poartă cămăși, pantofi eleganți și treninguri, în timp ce restul migranților sunt îmbrăcați în blugi și tricouri”. 

Astfel, atât redacția cu pricina, cât și sursa primară a știrii promovează stereotipuri despre o anumită etnie.

 Codul deontologic prevede: „Jurnalistul menționează apartenența etnică, opiniile politice, convingerile religioase, orientarea sexuală și alt gen de informații sensibile ale unei persoane doar când acest lucru este relevant din punct de vedere editorial”.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă presei să manifeste toleranță și să nu discrimineze persoanele de altă etnie în materialele publicate sau difuzate: „Vom trata tolerant și nu vom discrimina în materialele de presă reprezentanții tuturor categoriilor sociale, de vârstă, gen, rasă, etnie, apartenență politică etc. (…) Nu vom apela la prejudecăți naționale.  (…) Vom menționa apartenența etnică a unei persoane doar dacă acest lucru este relevant din punct de vedere editorial”.

Sursă foto: Digi24.ro

Lasa un raspuns