EUvsDisinfo: Media pro-Kremlin, în sprijinul lui Lukașenko în reflectarea subiectului migranților de la granița dintre Belarus și Polonia 

0

Mass-media pro-Kremlin sprijină campaniile de dezinformare la subiectul migrației la hotarul cu Uniunea Europeană și și-a intensificat retorica „beligerantă” despre NATO și Ucraina, potrivit unei analize a proiectului EUvsDisinfo.eu, publicată recent.  

Experții  EUvsDisinfo al grupului de lucru East StratCom al Serviciului European de Acțiune Externă, creat pentru a contracararea campaniilor de dezinformare din Federația Rusă, menționează că mass-media pro-Kremlin și unii oficiali ruși sprijină încercările președintelui Belarusului, Alexandr Lukașenko, de a folosi subiectul migrației în scopuri politice. Potrivit lor, această constatare se explică prin prezența continuă a instituțiilor media rusești pro-Kremlin dintre Belarus și Polonia și declarațiile unui deputat rus precum că UE ar lua copiii polonezilor și îi va oferi cuplurilor de același sex. „Împreună cu colegii lor din Belarus, instituțiile de presă pro-Kremlin au facilitat și au exploatat oportunitățile de a discredita UE la nivel internațional, de a calomnia Polonia și de a distrage atenția de la încălcările drepturilor omului al regimului Lukașenko”, scrie în analiza EUvsDisinfo.

Autorii notează că campaniile de dezinformare la subiect sunt în desfășurare de la sfârșitul verii, însă au luat amploare în ultima perioadă prin acuzarea Poloniei de acțiuni inumane la adresa migranților care încearcă să ajungă în UE. „Fluxul interminabil de dezinformare cu privire la situația migrației de la granițele de est ale UE demonstrează faptul că manipularea informațională este un element-cheie care susține regimul ilegitim Lukașenko și încercarea acestuia de a păstra puterea”, concluzionează experții EUvsDisinfo.

O altă observație se referă la intensificarea mesajelor „tot mai beligerante” ale mass-mediei pro-Kremlin la adresa NATO și a Ucrainei.  Autorii analizei au stabilit că, în ultimul timp, pe fondul mesajelor cu privire la consolidarea militară a Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina, mass-media pro-Kremlin și-a intensificat retorica, susținând că alianța NATO „este una rusofobă  și reprezintă o amenințare pentru omenire” și că a organizat „acțiuni provocatoare” lângă Crimeea, folosind instrumente hibride de război în Marea Neagră și că ar fi încălcat actul fondator NATO-Rusia. În același timp, Ucraina a continuat să fie prezentată de aceste instituții media atât ca o victimă a forțelor externe care se află „în prag de colaps”, cât și ca un agresor permanent, care încearcă să atragă Rusia în război.

De asemenea, a fost remarcată afirmația unui amiral rus în rezervă precum că scufundarea submarinului rus Kursk, care a luat viața a 118 marinari, ar fi fost cauzată de o navă NATO. „Toate acestea arată că, pentru mass-media pro-Kremlin și experții săi, faptele pot fi schimbate în orice mod pentru a satisface necesitățile politice. Și se pare că Kremlinul are nevoie să prezinte NATO și Occidentul drept structuri ostile Rusiei”, concluzionează experții EUvsDisinfo.

Sursa foto: euvsdesinfo.eu

Lasa un raspuns