Falsul despre apelul Maiei Sandu către diasporă în contextul coronavirusului și citarea opiniei experților ca instrument de manipulare

0

Portalurile Politics.md și Democracy.md au publicat marți, 10 martie, câte o știre cu un conținut similar, cu următoarele titluri: Jurnalist român: Maia Sandu cheamă acasă diaspora ca să obțină mai multe voturi la alegerile din Hâncești și respectiv Un jurnalist român explică de ce Sandu cheamă diaspora acasă: Vin alegerile. Autorul materialului și-a construit știrea în jurul opiniei unui expert, care a comentat de fapt o afirmație falsă precum că lidera PAS, Maia Sandu, ar fi îndemnat oamenii din diasporă să revină acasă, în Moldova, din cauza pericolului infectării cu virusul Covid-19.

În conferința de presă din 10 martie, în care Maia Sandu a vorbit despre coronavirus, ea nu a făcut un asemenea apel. Unica adresare la subiect a venit din partea deputatei PAS Galina Sajin, la aceeași conferință. Ea a încurajat, pe de o parte, concetățenii noștri din Italia să nu le fie frică să se adreseze medicilor italieni, dacă este cazul, iar pe de altă parte, cetățenii de acasă să nu-i blameze pe cei care totuși aleg să revină în patrie.

Totuși, pornind de la un fals, autorul textului multiplică dezinfomarea prin citarea lui Victor Nichituș, care politizează subiectul: Din 1989 până în prezent, politicienii moldoveni au folosit principiul divide et impera – motiv suficient pentru a nu exista coeziune și solidaritate socială. Maia Sandu nu face excepție, domnia sa se folosește de isterie și panică pentru a câștiga puncte electorale”.

În acest sens Codul Deontologic recomandă jurnaliștilor, atunci când publică un material: „Jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice”.

De asemenea, la capitolul „Acuratețea și verificarea faptelor”, Ghidul de stil cu norme etice menționează: „Jurnalismul nu lasă loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități. Vom respecta adevărul și dreptul publicului la adevăr, aceasta fiind prima responsabilitate a jurnalistului”.

Foto: Victor Nichituș. Sursa: democracy.md

Lasa un raspuns