A fost lansat un chatbot virtual cu ajutorul căruia tinerii vor putea să identifice falsurile referitoare la Covid-19

0

UNICEF Moldova a lansat marți, 31 martie, un chatbot virtual COVID-19, pentru a oferi răspunsuri rapide la întrebările pe care tinerii le-ar putea avea despre virus, dar și pentru a-i ajuta să conștientizeze efectul nociv al știrilor false, miturilor și stigmei asociate acestora, se arată într-un comunicat de presă al organizației. 

UNICEF notează că, pe măsură ce lumea luptă împotriva focarului de Covid-19, un număr considerabil de adolescenți din întreaga lume au fost afectați de închiderea școlilor și suspendarea activităților, fiind tot mai mult expuși pericolului dezinformării și știrilor false, calificat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept „infodemie”. Chatbotul virtual, creat de organizație, ar urma să-i ajute pe tineri să efectueze o primă verificare a informației înainte de a o căuta pe Internet, pentru a vedea dacă mai multe surse de încredere confirmă cele scrise.

Chatbot-ul funcționează prin U-Report, un instrument de mesagerie pentru tineri dezvoltat de UNICEF și utilizat de peste 25 de mii de tineri și adolescenți din Moldova. Răspunsurile generate pe platformă provin din surse de încredere, precum UNICEF, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), și Federația Internațională a Crucii Roșii și Semilunii Roșii (IFRC).

„Cred că o mulțime de oameni s-au săturat de informații false despre Covid-19. Sunt unul dintre acești oameni, care nu mai crede nicio informație despre acest virus. Spre marea mea surprindere, U-Report nu oferă doar sondaje, ci se asigură că noi, tinerii, suntem informați în mod corespunzător! A fost destul de ușor să scriu cuvântul cheie «coronavirus» în chat și apoi chatbot-ul mi-a răspuns la întrebări”, spune Daniel Bălan, în vârstă de 16 ani, de la Liceul Teoretic din Ștefănești.

„Am primit informații suplimentare utile, care au elucidat unele dintre miturile care circulă deja, cum ar fi, de exemplu, că doar vârstnicii sunt afectați de coronavirus”, afirmă și Anastasia Robuleț, 17 ani, de la liceul„Vasile Alecsandri” din Ungheni.

„În timp ce anxietatea produsă de Covid-19 poate fi lesne înțeleasă, este important să ne asigurăm că recurgem la surse credibile pentru a obține informații sau pentru a verifica orice informații care provin din surse mai puțin credibile.  La fel ca spălarea corectă pe mâini, «igiena cibernetică» este foarte importantă. Gândește-te înainte de a da share!” spune Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova.

Țara noastră este una dintre cele 24 de țări care folosesc la momentul actual chatbot-ul prin U-Report, având și a treia cea mai mare comunitate de U-Reporteri din Europa și Asia Centrală, potrivit comunicatului de presă.

Lasa un raspuns