Franța planifică să creeze o agenție de stat care să combată dezinformarea

0

În contextul alegerilor prezidențiale de anul viitor, Franța planifică să pună bazele unei agenții de stat menită să combată dezinformarea, conform RFI, citat de Mediastandard.ro

Potrivit sursei, agenția, care ar urma să-și înceapă activitatea din septembrie, se va afla în subordinea Secretariatului General pentru Apărare și Securitate Națională, după cum a declarat șeful SGDSN, Stephane Bouillon. 

„Principala ocupație a celor 60 de viitori angajați va fi să adune informații de pe Internet, însă nu pentru a stabili ce e adevărat și ce nu, ci pentru a identifica atacurile care vin «dintr-o țară sau organizație străină care își propune să destabilizeze politic statul». Cu alte cuvinte, agenția își propune să atragă atenția tuturor factorilor decizionali dintr-un stat că nu tot ce se spune pe Internet vine din partea unui public real. Sistemul va ajuta «politicienii, diplomații, sistemul judiciar și presa să-și dea seama că, din cele 400.000 de tweet-uri din această sau acea știre, 200.000 provin dintr-o fermă de bot dintr-o regiune străină sau că o anumită dezbatere vine dintr-o fermă de troli», după spusele lui Bouillon, se arată în material.

Noua agenție nu va fi un serviciu de informații, întrucât activitățile acesteia vor fi verificate de un comitet de etică ai cărui membri vor fi preluați din sistemul judiciar, corpul diplomatic, mass-media și comunitatea de cercetare.
Sursă foto: AP/Michel Spingler

Lasa un raspuns