Hărțuirea sexuală în R. Moldova, relatată de Sputnik.md: tendențios, cu surse imposibil de verificat și titlu alarmist

0

Sputnik.md a publicat miercuri, 13 iunie, o știre cu titlul: „Șocant: Iată ce pățește fiecare a cincea femeie din Republica Moldova”. În știre se relatează despre fenomenul hărțuirii sexuale,  informația fiind prezentată tendențios și cu mai multe abateri de la normele deontologice jurnalistice.

Autorul face referire la surse imposibil de verificat: „potrivit statisticii”, „statisticile mai arată că aproximativ 60 la sută dintre persoane consideră că femeile hărțuite poartă cea mai mare vină pentru situațiile de hărțuire…”, fără să precizeze despre ce statistici este vorba.

De asemenea, în știre sunt promovate stereotipuri de gen, precum „femeile hărțuite poartă cea mai mare vină pentru situațiile de hărțuire, manifestând un comportament nepotrivit și îmbrăcând ținute provocatoare”.

În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă jurnaliștilor să adopte un discurs media echilibrat din punct de vedere al genului: „este important să ne autosesizăm asupra stereotipurilor, distorsionărilor și prejudecăților de gen din universul mediatic printr-o informare corectă asupra problemei culturii și socializării de gen echitabile, pentru a nu aborda tendențios și tradițional multiplele realități de gen”.

Cu privire la titlu, același ghid recomandă ca titlurile să nu alarmeze și să nu creeze panică, ci să fie neutre și fără nuanțări: „Vom da informația scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări. Vom reda faptele fără a exagera”.

 

 

 

Lasa un raspuns