Identitatea unei tinere care s-a aruncat de la etaj, dezvăluită în știri însoțite de imagini de la fața locului

0

Un nou suicid a generat pe unele portaluri de știri titluri „atractive”, pentru a capta atenția cititorilor. Este vorba despre moartea unei fete de 24 de ani care s-ar fi aruncat de la etajul 14 al unui bloc din Capitală. Unele redacții au dezvăluit identitatea tinerei și au publicat imagini video cu cadavrul acesteia.  

Mai multe portaluri de știri au informat despre tragedie, dezvăluind identitatea victimei –  Point.mdTV8.mdUnimedia.info, Publika.md, TV6.md, Jurnal.md, Kp.mdEa.md,  Protv.md, Telegraph.md Noi.md, Vorbeste.md . Portalurile au publicat fotografii de pe rețelelele sociale ale tinerei, iar unele au scris și numele persoanei. 

Portalul Realitatea.md a titrat: „O influenceră de la noi a sărit în gol! Și-a anunțat moartea pe Instagram (Imagini cu impact emoțional)”. Pe lângă fotografia tinerei, redacția a menționat și contul său de pe Instagram, dar și adresa la care s-a întâmplat incidentul. În știre a fost inserat și un video cu cadavrul. 

Codul deontologic menționează, în capitolul Viața privată, că „jurnalistul nu furnizează publicului detalii morbide ale crimelor, accidentelor și catastrofelor naturale sau detalii privind tehnicile suicidale. Aceleași reguli se aplică și materialelor vizuale (fotografii, materiale video). Jurnalistul este dator să respecte dreptul la viață privată şi demnitate al persoanelor, inclusiv al persoanelor decedate”.

La fel, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști stipulează: „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii şocante, conţinutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor”. Iar cu privire la suicid: „Vom evita să scriem despre sinucideri, întrucât acesta este un eveniment mult prea personal. Totuşi vom admite reflectarea despre sinuciderea minorilor, a persoanelor cu probleme de sănătate mintală sau despre cazuri de suicid provocate de conflictul persoanei cu autorităţile, poliţie, Inspectoratul Fiscal etc. De asemenea, vom admite reflectarea unei sinucideri atunci când sinucigaşul a fost o persoană binecunoscută, a deţinut funcţii de răspundere sau funcţii publice sau atunci când un act de suicid a avut efect asupra publicului pentru că au fost mulţi martori, suicidul a avut loc din neglijenţa autorităţilor sau pentru că se înscrie într-o tendinţă înregistrată în comunitate”.

Sursă foto: zdg.md

Lasa un raspuns