Ilustrarea tehnicilor de suicid, în afara interesului public

0

Portalul Telegraph.md a publicat vineri, 14 februarie, o știre cu titlul O tânără s-a spânzurat în urma consumului de cocaină cu alcool. Materialul este însoțit de o fotografie ce ilustrează tehnica suicidală la care ar fi apelat victima. 

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști atrage atenția că presa este responsabilă pentru ceea ce publică. Mai mult, descrierea detaliată a unei crime, reflectarea senzațională a acesteia în media cu nuanțarea modului în care a fost săvârșită fapta sunt considerate drept acțiuni irelevante și periculoase, care pot stimula comportamente imitatoare. „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii şocante, conţinutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor. Vom evita să scriem despre sinucideri, întrucât acesta este un eveniment mult prea personal

Referitor la subiectele sensibile pentru public, și Codul deontologic al jurnalistului recomandă tratarea cu acuratețe a unei astfel de informații: „Jurnalistul nu furnizează publicului detalii morbide despre crime, accidente și catastrofe naturale sau detalii privind tehnicile suicidale. Aceleași reguli se aplică și pentru materialele vizuale (fotografii, secvențe video)”.

Sursa foto: iStock/techrepublic.com

Lasa un raspuns