Imagini cu cadavre, într-un reportaj despre decesul a doi minori din raionul Drochia 

0

Joi, 25 noiembrie, portalul TVN.md a publicat un reportaj în care titrează: „/VIDEO/ Detalii despre cei doi fraţi morţi în accidentul din satul Chetrosu. În familie creșteau trei copii”. Jurnaliștii relatează despre decesul a doi minori de 14 și 16 ani, într-un sat din raionul Drochia, drept urmare a unui  accident.

În materialul jurnalistic, autorii au publicat inclusiv imagini cu cadavrele celor doi tineri, detaliu care poate șoca și este irelevant pentru ilustrarea subiectului, chiar dacă fețele celor doi decedați au fost prelucrate tehnic. 

Cu privire la fotografii, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști menționează: „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii șocante, conținutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor. În cazul cadavrelor care nimeresc într-o poză de ansamblu, vom proteja tehnic cadavrul. Vom folosi mozaicul în fotografii şi fotografierea din spate a victimelor.” 

Totodată, Codul deontologic prevede că „jurnalistul nu furnizează publicului detalii morbide ale crimelor, accidentelor și catastrofelor naturale sau detalii privind tehnicile suicidale. Aceleași reguli se aplică și materialelor vizuale (fotografii, materiale video).”

Lasa un raspuns