Imagini cu cadavru ars în știrile despre triplul omor de la Bălți

0

Miercuri, 15 ianuarie, Inspectoratul General al Poliției a emis un comunicat de presă prin care informează despre un caz de triplu omor ce a avut loc într-o gospodărie din nordul țării. Informația a fost preluată, cu detalii, de majoritatea instituțiilor mass-media. Câteva au publicat și imagini cu unul dintre cadavrele incendiate (Stiri.md, Newsin.md), ceea ce reprezintă o abatere de la normele etice și deontologice.

Ghidul de stil cu norme etice recomandă: „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii şocante, conţinutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor. În cazul cadavrelor care nimeresc într-o poză de ansamblu, vom proteja tehnic cadavrul. Vom folosi mozaicul în fotografii şi fotografierea din spate a victimelor.”

În context, Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova prevede, în art. 3.5: „Jurnalistul nu furnizează publicului detalii morbide ale crimelor, accidentelor și catastrofelor naturale sau detalii privind tehnicile suicidale. Aceleași reguli se aplică și materialelor vizuale (fotografii, materiale video).”

 

Sursa foto: Deschide.md

Lasa un raspuns