Informarea prin omisiune – manipulare marca Accent TV

0

Postul de televiziune Accent TV a difuzat în cadrul ediției Accent Info din 5 februarie un material despre cheltuielile pentru deplasările de serviciu peste hotare ale fostei prim-ministre Maia Sandu pe care le-a avut în perioada mandatului său. Subiectul a fost reflectat și pe portalul canalului – „Maia Sandu a cheltuit peste jumătate de milion de lei din bugetul statutului pentru vizite peste hotare”.

În materialele publicate, Accent TV face referire la o știre de pe Jurnal.md, în care sunt prezentate informații despre cheltuielile de serviciu a trei prim-miniștri care s-au aflat în fruntea Guvernului pe parcursul anului 2019 (Pavel Filip, Maia Sandu și Ion Chicu), precum și despre costul fiecărei deplasări în parte.

Prin metoda omisiunii, Accent TV a oferit publicului informații doar despre cheltuielile suportate de Maia Sandu și consilierii săi, pe timpul mandatului acesteia, fără cifre comparative în privința celorlalți prim-miniștri în perioada de referință sau într-o perioadă similară. Prin urmare, știrea este incompletă, iar subiectul – reflectat într-un mod tendențios și dezechilibrat, publicul fiind indus în eroare. O astfel de abordare încalcă principiile deontologice.

Codul deontologic al jurnalistului cataloghează „dezinformarea, știrile false și mesajele manipulatorii diseminate prin intermediul mass-media drept fenomene nocive și periculoase pentru informarea publicului și pentru democrație”.

În context, Ghidul de stil cu norme etice recomandă jurnaliștilor să dea dovadă de cât mai multă acuratețe la pregătirea materialelor și să evite speculațiile. „Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante. Vom respecta adevărul şi dreptul publicului la adevăr, considerând aceasta ca fiind prima responsabilitate a jurnalistului.”

 

Sursa foto: www.gov.md

Lasa un raspuns