Informația despre o nouă descoperire medicală, relatată inexact și fără surse

0

Portalul Noi.md a publicat luni, 9 martie, o știre la rubrica „Externe” cu titlul: A fost identificat un nou tip de schizofrenie. În știre se face referință la o presupusă descoperire a medicilor prin care, de acum încolo, diagnosticul de „schizofrenie” se va împărți  în „subtip” și „model patologic” al bolii. Totuși, în știre nu se precizează de unde a fost preluată informația, făcându-se trimitere la surse anonime: „Cercetătorii au ajuns la această concluzie analizând creierele a 300 de pacienți care sufereau de această boală”.

În acest sens, prevederile Ghidului de stil cu norme etice pentru jurnaliști stipulează clar: „Jurnalismul nu lasă loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informațiile și faptele relevante”.

Același ghid recomandă ca subiectele de interes public să fie documentate cât mai temeinic, pentru ca știrile să aibă credibilitate în ochii cititorului: „Vom identifica neapărat sursele, dezvăluindu-le numele, prenumele, funcția, după caz, statul social sau vârsta”.

Lasa un raspuns