Înjunghierea unui bărbat de o femeie, o știre în care și femeile sunt „victimă” a stereotipurilor

0

Sputnik.md a publicat luni, 7 mai, o știre cu titlul „Șocant: un bărbat a fost înjunghiat de o femeie – Detalii cutremurătoare”.  În știre se relatează despre un conflict iscat între trei persoane aflate în stare de ebrietate, care s-a încheiat cu înjunghierea uneia dintre ele. În titlu, precum și în știre s-au folosit epitete și judecăți de valoare care alarmează și întăresc stereotipurile despre femei ca ființe iraționale și emotive: „șocant”, „detalii cutremurătoare”, „furia femeilor poate avea urmări nebănuite”.

Legat de titluri, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom da, pur și simplu, informația: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări. Titlurile trebuie să prindă esența problemei prin câteva cuvinte bine alese”; „Vom reda faptele fără a exagera”.

Cu referire la separarea faptelor de opinii, același ghid le recomandă jurnaliștilor să facă o distincție clară între informație și opinie, pentru a evita confuzia. „Știrile sunt fapte și date. Opiniile exprimă gânduri, idei, convingeri, judecăți de valoare ale ziariștilor sau ale mijloacelor de informare în masă. Vom insera opiniile într-un articol informativ doar din partea unei surse intervievate sau citate, dar niciodată din partea reporterului”.

Lasa un raspuns