Interesul pentru senzaționalism știrbește din valoarea reportajului

0

Canal3.md a difuzat și publicat pe site luni, 5 februarie, două reportaje cu titlul: „De la „bal”, la Inspectorat” și „„Spectacol” gratis în stradă”. În ambele reportaje se relatează despre niște conflicte de stradă petrecute între câteva persoane care au consumat alcool în exces.

Reportajele au fost realizate cu mai multe abateri deontologice, iar jurnaliștii nu au ținut cont de regulile tratamentului victimelor și suspecților, nerespectând dreptul cetățenilor la viața privată. În ambele reportaje fețele persoanelor nu fost blurate.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă ca jurnaliștii să pună în prim-plan interesul public atunci când reflectă evenimente referitoare la viața personală a oamenilor: „Vom respecta dreptul cetățenilor la viață privată. Vom scrie despre comportamentul amoral al unei persoane private, dacă acest comportament provoacă probleme de ordin social altor persoane”.

Mai mult, când vine vorba de viața oamenilor de rând, fără funcții sau demnități publice, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom avea în vedere că persoanele private au în mai mare măsură drept la intimitate decât vedetele sau oficialitățile publice. Vom folosi mozaicul în fotografii și fotografierea din spate a suspecților sau a acuzațiilor, precum și fotografierea acestora din față contra luminii”.

Lasa un raspuns