Între titluri tendențioase și poze ce spală creierii

0

Portalul Telegraph.md a publicat vineri, 10 ianuarie, o știre cu titlul: „Partenerii politici ai Maiei Sandu de la București au decis să bage România în alegeri anticipate”.

Deși textul, cu trimitere la Digi24.ro, relatează despre faptul că premierul român Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis au decis împreună să declanșeze procedurile pentru organizarea alegerilor anticipate în România, Telegraph.md introduce în titlu note tendențioase, ce o vizează pe fosta prim-ministră Maia Sandu. Materialul este însoțit și de o fotografie, în care Maia Sandu și premierul Ludovic Orban își dau mâna în cadrul unui eveniment oficial. Poza este manipulatoare, întrucât nu are tangență cu evenimentele politice interne ale României și se referă la perioada când Maia Sandu era prim-ministră.

Atât titlul, cât și leadul știrii publicate de Telegraph.md vin în contradicție cu normele deontologice.

Amintim că, în privinţa titlurilor de ştiri, Codul Deontologic recomandă jurnaliștilor să evite speculațiile, să pună „titluri care corespund conținutului materialului jurnalistic și să le evite pe cele care  induc publicul în eroare”. Aceleași prevederi se găsesc și în Ghidul de stil cu norme etice, care stipulează: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Vom crea titluri clare: fără ambiguităţi”. La fel, potrivit Ghidului, „fotografiile trebuie să reprezinte realitatea cu cât mai multă acurateţe”.

Lasa un raspuns