Jaful de la Cărpineni: identificarea suspecților și a victimelor se face cu precauție și se tratează echitabil

0

Canal2.md a publicat miercuri, 5 septembrie, un reportaj cu titlul „A băgat frica în consăteni. Timp de o noapte, un adolescent din Cărpineni a bătut şi a jefuit trei pensionare”. În material se relatează despre un jaf care ar fi fost comis de un adolescent din satul Cărpineni, raionul Hâncești. În reportaj apar două victime (pensionare), bunica presupusului jefuitor și o procuroră. Fața victimelor nu a fost blurată, astfel încât identitatea acestora nu este protejată, așa cum o cer normele jurnalismului profesionist.

În textul materialului apar mai multe sintagme cu limbaj subiectiv, artistic și care nu respectă prezumția nevinovăției: „hoţul în vârstă de 16 ani”, „pensionara a trăit coşmarul vieţii sale”, „a băgat frica în consăteni”.

Cu privire la prezumția nevinovăției, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă să se aibă în vedere că „orice persoană este considerată nevinovată până la pronunțarea în justiție a vinovăției printr-o sentință definitivă și irevocabilă”. De asemenea, se va evita utilizarea pentru persoana suspectă a oricăror calificative de genul criminal, ucigaș, violator, hoț sau escroc. Astfel, „în text vom evita formulări care ar indica cu certitudine că suspectul a săvârșit crima respectivă. Vom prefera formulări de genul „ar fi furat”, „ar fi jefuit””.

Mai mult, în cazul suspecților juvenili (sub 18 ani), așa precum este în acest reportaj, vom evita identificarea lor. Totuși, în acest reportaj apare numele și prenumele bunicii suspectului, care ar conduce ușor la identificarea suspectului.

La identificarea și tratamentul victimelor, Ghidul de stil mai recomandă: „ Nu vom dezvălui detalii (nume, adresă, domiciliu …). Vom folosi mozaicul în fotografii și fotografierea din spate a victimelor, precum și fotografierea acestora din față contra luminii”.

Lasa un raspuns