Joacă Get Bad News și vei înțelege mai bine tehnicile de manipulare și de propagandă

0

Vrei să înțelegi mai bine tehnicile de manipulare și de propagandă? O echipă de jurnaliști și experți media din Olanda (Drog), care au lansat un joc online pentru combaterea propagandei și a știrilor false, întitulat Get Bad News, provoacă internauții să intre în pielea unui troll. În noul lor rol, persoanele care vor parcurge etapele jocului sunt îndemnate să dezinformeze și să lanseze cât mai multe falsuri, simulând astfel comportamentul de troll.

Recent, think tank-ul Expert Forum (EFOR) de la București a adaptat conținutul jocului la temele de dezbatere publică din Republica Moldova și l-a pilotat pe un grup de profesori de liceu, precum şi pe câteva grupuri de elevi şi studenţi.

Pe parcursul mai multor etape, cei care vor juca Get Bad News vor trebui să creeze o pagină de fake news, să-și construiască o audiență și o credibilitate falsă, iar astfel vor acumula puncte.

Jocul online este destinat studenților, elevilor, tinerilor și pornește de la ideea că oamenii devin mai rezistenți față de informația manipulativă, atunci când sunt expuși controlat la o versiune mai slabă a acesteia. Potrivit creatorilor Get Bad News, sarcina jucătorilor este să adune cât mai mulți cititori („followers”) și, totodată, să-și consolidezi credibilitatea (fake) ca portal de știri. Deci, dacă minciunile sunt prea gogonate sau dezamăgesc susținătorii, riscați să fiți penalizați.

Versiunea jocului adaptat pentru Republica Moldova poate fi accesat aici.

 

Lasa un raspuns