Jurnalistul informează, dar nu judecă. Cum a relatat Sputnik.md despre un furt

0

Portalul Sputnik.md a publicat miercuri, 26 septembrie, o știre cu titlul „Rușinos: Vezi ce i-a făcut o tânără din Telenești unui bărbat din Capitală – Foto”. În text este vorba despre un furt dintr-o locuință, care, potrivit Poliției, ar fi fost comis de o tânără în vârstă de 24 ani din raionul Teleneşti.

În titlu este folosit calificativul „rușinos”, iar în material – afirmația „pare incredibil, dar e adevărat”. Asemenea formulări nuanțează subiectul și trădează o atitudine subiectivă și moralizatoare a jurnalistului față de cele relatate.

În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcțiune de adjectiv, în special la redactarea știrilor. Un stil concis e mai eficient decât unul cu înflorituri”.

Referitor la titluri același ghid  menționează: „Vom da, pur și simplu, informația: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări. Titlurile trebuie să prindă esența problemei prin câteva cuvinte bine alese”.  „Vom reda faptele fără a exagera”.

 

 

Lasa un raspuns