Legumele din supermarket, prilej pentru senzaționalisme și panică

0

Sputnik.md a publicat vineri, 30 august, o știre cu titlul: „Ai grijă ce mănânci! Dovleceii din supermarket – sursa de îmbolnăvire cu cancer”, în care se vorbește despre o expertiză de laborator a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică privind legumele puse în vânzare în mai multe supermarketuri din Chișinău. Deși în articol se menționează că unele legume, inclusiv dovleceii, conțin o cantitate mai mare de nitrați decât norma admisibilă, în titlu este prezentată o informație ce induce panică: „Dovleceii din supermarket – sursa de îmbolnăvire cu cancer”.

Mai jos, în textul propriu-zis al știrii, regăsim o altă informație ce nu este bazată pe fapte: „În plin sezon al legumelor proaspete, acestea s-au dovedit a fi o sursă reală de intoxicaţie, hipertensiune, cefalee, tulburări grave ale metabolismului și chiar cancer”. Autorul materialului nu face, însă, nicio referință privind sursa acestor afirmații.

În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă ca subiectele de interes public să fie documentate cât mai temeinic, pentru a spori credibilitatea lor: „Vom identifica neapărat sursele, dezvăluindu-le numele, prenumele, funcția, după caz, statutul social sau vârsta. Acest lucru va crește credibilitatea articolului și integritatea publicației”. Ghidul mai atenționează despre importanța acurateții și a verificării informației: „Jurnalismul nu lasă loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informațiile și faptele relevante”.

Lasa un raspuns