Lipsa dreptului la replică într-o știre cu acuzații la adresa lui Igor Dodon

0

Portalul TV8.md a publicat miercuri, 9 septembrie, o știre cu titlul: „Maia Sandu susține că PAS are probe care ar demonstra că Igor Dodon intenționează să falsifice alegerile prezidențiale”. În articol se face referință la declarațiile liderei Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni televizate, potrivit cărora ea ar avea probe ce ar demonstra că Igor Dodon, candidatul susținut de PSRM, intenționează să falsifice alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Politiciana susține că Igor Dodon  ar fi alocat 2 milioane de euro pentru a cumpăra voturi din regiunea transnistreană.

Deși declarația Maiei Sandu la adresa lui Igor Dodon a fost făcută în cadrul unei emisiuni TV, autorul știrii ar fi trebuit să solicite opinia celor vizați, având în vedere gravitatea acuzațiilor. Dreptul la replică lipsește însă.

În acest sens, Codul deontologic prevede: „Jurnalistul respectă principiul potrivit căruia orice persoană supusă criticii negative are dreptul la replică, prin care să precizeze informația inexactă sau să infirme informația”.

De asemenea, Ghidul de stil cu norme etice recomandă, la realizarea materialelor jurnalistice, claritate, exactitate și concizie, astfel ca cititorii să fie convinși că articolele sunt documentate și nepărtinitoare: „O știre, un reportaj sau un articol nu trebuie să lase loc pentru speculații. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informațiile și faptele relevante”.

Sursa foto: TV8.md 

Lasa un raspuns