Manipulare prin imagine. Cum a ajuns bulevardul Ștefan cel Mare din Chișinău să ilustreze o știre despre un accident petrecut în China

0

Sputnik.md a publicat vineri, 30 noiembrie, o știre cu titlul: „Momente de groază pentru trecători: Urmările căderii unui panou publicitar – Video”. Știrea este ilustrată cu o imagine care ne arată mai mulți trecători pe bulevardul Ștefan cel Mare din Chișinău. Totuși, când citim știrea aflăm că este vorba de un incident care a avut loc în provincia chineză Jilin. Așadar, cei care nu fac click pentru a deschide știrea, văzând numai titlul și imaginea principală, ar putea fi induși în eroare și ar ajunge la concluzia că respectivul panou publicitar a căzut pe o stradă din Chișinău și a făcut victime în rândul locuitorilor capitalei.

În acest sens, Codul deontologic al Jurnalistului prevede cerințe stricte pentru alegerea imaginilor (inclusiv a imaginilor-simbol) care să ilustreze o știre: „Imaginile trebuie să reprezinte realitatea cu acuratețe”. Pe lângă acestea, „Ghidul de stil cu norme etice” recomandă: „Nu vom manipula subiectul sau subiecții fotografiei pentru a face poza mai spectaculoasă. Fotografiile trebuie să reprezinte realitatea cu cât mai multă acuratețe”.

Lasa un raspuns