„Monstru” sau suspectat? Asigurăm dreptul la prezumția de nevinovăție!

0

Portalurile Telegraph.md și AiF.md au publicat joi, 21 noiembrie, știri cu titlul „Părinte sau MONSTRU?! Un bărbat din Anenii Noi și-a stropit copilul de 7 ani cu benzină apoi i-a dat foc” și „Incident monstruos în Anenii-Noi: un tată rău a dat foc propriului său copil / Чудовищный случай в Новых Аненах: горе-отец поджёг собственного ребёнка”.

 În știre se face referință la un incident, care a avut loc pe 8 noiembrie curent, când un copil a fost internat la spital cu diferite arsuri, după ce, potrivit acestuia, tatăl său vitreg l-a stropit „cu benzină, iar apoi l-a incendiat”. Din conținutul știrii mai aflăm că părintele copilului „respinge acuzațiile”. Pe acest caz poliția a pornit o procedură penală, fiind inițiate mai multe expertize.

Deși cazul dat se află abia în proces de cercetare și vinovăția bărbatului încă nu a fost stabilită, în titlu suspectatul apare etichetat drept „monstru”. La fel, acțiunile sale sunt descrise  ca și cum într-adevăr au avut loc, astfel fiind încălcată prezumția nevinovăției.

Amintim, că potrivit Codului Deontologic „jurnalistul respectă prezumția de nevinovăție și consideră că orice persoană este nevinovată până la pronunțarea unei sentințe definitive și irevocabile împotriva sa”. În aceeași ordine de idei, Ghidul de stil cu norme etice recomandă să tratăm „persoanele suspectate de pe o poziție neutră și nu de pe cea a unui acuzator”.

Lasa un raspuns