1.039 vizualizări

Ecoul vizitei guvernamentale la Moscova: presa despre pretinsa ieftinire a gazelor

Potrivit declarațiilor Premierului Ion Chicu, una dintre cele mai mari realizări ale vizitei pe care a efectuat-o săptămâna trecută la Moscova este obținerea unei reduceri a prețului la gazele rusești pentru Republica Moldova – cu 62 de dolari pentru o mie de metri cubi, începând cu anul viitor. Subiectul s-a aflat în atenția mass-media, care l-au reflectat destul de diferit însă. În timp ce o parte din presă menționează declarația făcută la capitolul „reușite”, o altă parte pune sub semnul întrebării acest succes.

Astfel, Agenția de presă Infotag titrează prin prisma vicepremierului rus Dmitri Kozak – „Începând cu noul an, prețul la gazele rusești pentru Moldova va constitui 173 de dolari pentru o mie de metri cubi”. Cu totul altfel este prezentată informația de către Televiziunea Centrală – „Chicu anunță o diminuare a prețului la gaze, deși prețul scade pe piața mondială | VIDEO”. În mod neutru și echidistant subiectul este abordat de către Radio Europa Liberă: „Reacții la anunțul că Rusia ar urma să ofere Moldovei un credit de jumătate de miliard de dolari”.

Vedeți mai jos selecția de materiale.

 

Începând cu noul an, preţul la gazele ruseşti pentru Moldova va constitui 173 de dolari pentru o mie de metri cubi

Începând cu noul an, prețul gazelor rusești pentru Moldova va fi de 173 dolari pentru o mie de metri cubi. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta a declarat jurnaliștilor ruși vicepremierul rus Dmitri Kozak, care este și reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova.
Infotag.md

Chicu anunță o diminuare a prețului la gaze, deși prețul scade pe piața mondială | VIDEO

Din ianuarie 2020, Moldova va plăti cu 62 de dolari mai puțin pentru o mie de metri cubi, pentru gazele importate din Rusia. Declarația a fost făcută de către premierul Ion Chicu, la întoarcerea de la Moscova. Oficialul a evitat însă să spună dacă și consumatorul final va simți această ieftinire. ”Reducerea anunţată era una prognozată şi nu este rezultatul unor negocieri”, spune expertul în energetică Victor Parlicov.
Televiziunea Centrală

Reacții la anunțul că Rusia ar urma să ofere Moldovei un credit de jumătate de miliard de dolari

Revenit din prima sa vizită în străinătate, pe care a decis s-o efectueze la Moscova, noul premier moldovean Ion Chicu a dat două veşti mai importante: că R. Moldova va beneficia din ianuarie 2020 de o semnificativă reducere de preţ la importurile de gaze naturale ruse şi că Moscova ar putea oferi un credit de jumătate de miliard de dolari Chișinăului, care vrea să transforme ţara în următoarele luni „într-un şantier” de construcție de drumuri. Cum au fost primite la Chișinău veștile aduse de Chicu de la Moscova?
Radio Europa Liberă

Lasa un raspuns