1.444 vizualizări

„Parlamentul ilegal” și „planul Kozak”: votul în prima lectură privind revenirea la sistemul electoral proporțional

Deputații PSRM și din Blocul ACUM au decis marți, 11 iunie, revenirea la sistemul electoral proporțional în Republica Moldova. Potrivit proiectului de lege susținut de ei în prima lectură, alegerile parlamentare se vor desfășura în conformitate cu sistemul proporțional de vot, la fel ca până la scrutinul din 24 februarie 2019. Votul deputaților din forul legislativ a fost pe larg mediatizat.

Timpul.md a relatat, făcând uz de etichetări, numindu-i pe deputații PSRM și cei din ACUM „Alianța Kozak PSRM-ACUM” și menționând că, prin acest vot, are loc „noul plan Kozak” de preluare a Moldovei de către Rusia”. Într-o cheie similară de abordare au fost știrile de la Publika.md, care însă a mai adăugat câteva elemente („Parlament ilegal”) și judecăți de valoare („Aceste acțiuni confirmă că la baza acordului dintre ACUM și PSRM stau interesele Federației Ruse”). Postul Radiochisinau.md a informat neutru și echidistant, fără judecăți de valoare sau etichetări. Vedeți mai jos selecția de știri.

Planul Kozak, implementat Sandu, Năstase și Dodon: Alianţa Kozak PSRM-ACUM a votat revenirea la sistemul proportional, aşa cum vrea Moscova

Noul ”plan Kozak” de preluare a Moldovei de către Rusia începe să fie implementat de Parlament. Alianţa Kozak PSRM-ACUM a votat, în prima lectură, revenirea la sistemul proporţional de vot, aşa cum a insistat vicepremierul rus. Potrivit proiectului, alegerile parlamentare ar urma să se desfășoare la fel ca până la scrutinul din 24 februarie.
timpul.md

Majoritatea parlamentară PSRM-ACUM a votat în prima lectură revenirea la sistemul electoral proporțional

Astfel, potrivit proiectului, alegerile parlamentare se vor desfășura în conformitate cu sistemul proporțional de vot, la fel ca până la scrutinul din 24 februarie. În același timp, documentul prevede că listele candidaților pentru alegerile parlamentare vor fi întocmite astfel încât fiecare candidat să fie arondat la o unitate administrativ-teritorială de nivelul al doilea.
radiochisinau.md

Planul Kozac, pus deja în aplicare de alianţa PSRM-ACUM: Parlamentul ilegal a votat anularea votului mixt

Aşa cum au cerut ruşii, deputaţii care fac parte din alianţa lui Kozak ACUM - PSRM au votat ilegal, în prima lectură, anularea votului mixt şi trecerea la sistemul electoral proporţional. Potrivit proiectului, alegerile parlamentare ar urma să se desfășoare la fel ca până la scrutinul din 24 februarie.
publika.md

Lasa un raspuns