O ceartă dintre doi vecini, relatată cu „iz de spectacol”

0

Portalul Echipa.md a publicat luni, 22 iunie, o știre cu titlul: „VIDEO/ Scandal cu iz de alcool: Un bărbat s-a dat în spectacol în curtea vecinei”. În material se face referință la un video în care apare un bărbat ce înjură și își amenință vecina.

Atât titlul, cât și textul propriu-zis abundă în sintagme precum „spectacol cu iz de alcool”, „ceartă ca la ușa cortului”, „adevărat spectacol” – expresii ce reprezintă opinia și aprecierea autorului textului față de respectivul incident și nu informații factuale.

În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice le recomandă jurnaliștilor ca în  prezentarea evenimentelor să facă o distincție clară între informație și opinie, pentru a evita confuzia. „Știrile sunt fapte și date. Opiniile exprimă gânduri, convingeri, judecăți de valoare ale ziariștilor sau ale mijloacelor de informare în masă. Vom insera opiniile într-un articol informativ doar din partea unei surse intervievate sau citate, dar niciodată din partea reporterului”.

De asemenea, cu privire la titluri, același ghid recomandă:  „Vom da, pur şi simplu, informația: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări”.

Sursa foto: Echipa.md

Lasa un raspuns