O încăierare dintre mai mulți tineri din capitală, prilej pentru senzaționalism pentru unii jurnaliști

0

Canal3.md a difuzat un reportaj, pe care ulterior l-a publicat pe site vineri, 27 aprilie, cu titlul „Altercație în plină stradă”.

În reportaj se relatează despre o bătaie iscată între cinci tineri, care s-a întâmplat în sectorul Ciocana a capitalei. Reportajul conține și un interviu cu una dintre persoanele implicate. Deși fața acestuia era însângerată, imaginea nu a fost retușată. De asemenea, pe toată durata reportajului (3:24) informația e însoțită de o coloană sonoră gravă, care transmite o stare de neliniște și induce panică și emoții negative.

Reportajul a fost realizat cu mai multe abateri deontologice: jurnaliștii de la Canal 3 nu au ținut cont de regulile tratamentului victimelor și suspecților și nu au respectat dreptul cetățenilor la viața privată.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă cu privire la identificarea suspecților și tratamentul victimelor: „Vom avea în vedere că persoanele private au în mai mare măsură drept la intimitate decât vedetele sau oficialitățile publice. Vom folosi mozaicul în fotografii și fotografierea din spate a suspecților sau a acuzațiilor, precum și fotografierea acestora din față contra luminii”.

De asemenea, același Ghid recomandă ca jurnaliștii să pună în prim-plan interesul public atunci când reflectă evenimente referitoare la viața personală a oamenilor: „Vom respecta dreptul cetățenilor la viață privată. Vom scrie despre comportamentul amoral al unei persoane private, dacă acest comportament provoacă probleme de ordin social altor persoane”.

Lasa un raspuns