O nouă avertizare meteo, un nou prilej pentru știri senzaționaliste

0

Sputnik.md a publicat miercuri, 25 iulie, o știre cu titlul: „Meteorologii, în alertă: Avertizare de ultimă oră – iată când începe coșmarul”, în care anticipează o eventuală calamitate naturală în baza a două avertizări meteo.

Știrea amplifică sentimentele de frică și panică a cititorilor acestui text, care conține mai multe cuvinte alarmiste: „începe dezastrul”, „vreme de coșmar în toată țara”, „meteorologi în alertă”, „începe coșmarul”.

Astfel, autorul textului a transformat două avertizări – una hidrologică și alta meteorologică – într-o știre senzaționalistă și alarmistă. Materialul reproduce același scenariu al textului, unghi de abordare și exagerări nedeontologice dintr-un articol anterior despre o eventuală furtună, publicat de Sputnik în 22 iunie 2018.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă ca titlurile să nu alarmeze și să nu creeze panică, ci să fie neutre și fără nuanțări: „Vom da informația scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări. Vom reda faptele fără a exagera”.

 

Lasa un raspuns