O postare pe Facebook despre spitalul de la Ștefan-Vodă, transformată în știre „horror”

0

Timpul.md a publicat vineri, 3 aprilie, o știre cu titlul: MĂRTURII HORROR / „Nu au medicamente, nu au oxigen” / Acuzații GRAVE la adresa spitalului din Ștefan-Vodă. În text se relatează despre mărturiile fiicei unui medic din Ștefan-Vodă, făcute pe Facebook. În postare se menționează despre lipsa medicamentelor și a inventarului medical în instituție, iar știrea este construită dintr-o singură sursă, fără informații suplimentare și asigurarea dreptului la replică, fiind însoțită de un titlu senzaționalist.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă pluralismul de opinii și oferirea dreptului la replică în știrile conflictuale. „Vom găsi cel puţin două surse independente una de alta sau alte dovezi pe care să le cităm. (…) Vom ţine cont ca sursele să aibă experienţe diferite sau chiar relaţii diferite cu subiectul”.

Aceeași abordare este recomandată de Codul deontologic: „Jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice”.

De asemenea, cu privire la titluri, Ghidul de stil notează:  „Vom da, pur și simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”.

Sursă: captură foto Timpul.md

Lasa un raspuns