O știre despre un minor agățat de un troleibuz, însoțită de imagini care nu-i protejează identitatea

0

Portalul Echipa.md a publicat, pe 18 mai, o știre cu titlul: „/VIDEO/ Din nou, același erou. Minorul, filmat anterior fumând în stație, a fost surprins agățat de un troleibuz”. Jurnaliștii relatează despre un minor care s-a agățat de scara din spate a troleibuzului și se plimba astfel prin oraș.  

Redacția a publicat și secvențe video surprinse de chișinăuieni și distribuite pe rețelele sociale, în care identitatea minorului nu este protejată. Mai mult, autorii amintesc în titlu: „Din nou, același erou”, publicând o altă înregistrare video, cu aceleași abateri.

Codul deontologic prevede că jurnalistul „protejează identitatea copiilor implicați în evenimente cu conotație negativă (accidente, infracțiuni, dispute familiale, sinucideri, violență și abuz de orice fel etc.), inclusiv ca martori. Înregistrările audio/video și fotografiile trebuie modificate, pentru protejarea identității copiilor”. 

Și Ghidul de stil cu norme etice sugerează ca, în materialele jurnalistice, să protejăm identitatea copiilor aflați într-o situație vulnerabilă. „Nu vom accentua stigmatizarea copilului; în calitatea noastră de jurnaliști și de oameni, vom evita să etichetam copiii și să descriem maniera în care au fost expuși represiunilor, inclusiv violențelor fizice și psihice sau discriminării”. Totodată, „nu vom dezvălui vizual identitatea copiilor” care sunt victime și nu vom pune pe post imagini cu „actul de violență fizică”.

Sursă foto:Shutterstock

Lasa un raspuns