Opinii în loc de informații: cum o declarație de-a lui Andrei Năstase a fost răstălmăcită de portalul Actual.md

0

Actual.md a publicat vineri, 1 martie, o știre cu titlul: „Andrei Năstase a luat-o razna? Amenință voalat SUA, Europa și România să-și vadă de treabă și sa nu se bage în Moldova”, în care sunt invocate declarațiile făcute de liderul PPDA, Andrei Năstase, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, pusă pe post o seară mai devreme. De facto, politicianul a spus că, în contextul fraudării alegerilor, Republica Moldova nu trebuie să mizeze că va veni cineva din afară ca să facă regulă în interiorul acestui stat. „Să nu așteptăm că o să ne vină nici americanii, nici europenii și cu atât mai puțin frații noștri de peste Prut”, a declarat Andrei Năstase.

Totuși, din titlul știrii aflăm altceva, care seamănă a fi mai curând o judecată de valoare și o apreciere din partea jurnalistului, decât o informație în sine: „Andrei Năstase a luat-o razna?”, „Amenință voalat SUA, Europa și România să-și vadă de treabă și sa nu se bage în Moldova”.

Cu referire la separarea faptelor de opinii, Ghidul de stil cu norme etice le recomandă jurnaliștilor să facă o distincție clară între informație și opinie, pentru a evita confuzia. „Știrile sunt fapte și date. Opiniile exprimă gânduri, convingeri, idei, judecăți de valoare ale ziariștilor sau ale mijloacelor de informare în masă. Vom insera opiniile într-un articol informativ doar din partea unei surse citate sau intervievate, dar niciodată din partea reporterului”. Legat de titluri, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști spune: „Vom da, pur și simplu, informația: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări. Titlurile trebuie să prindă esența problemei prin câteva cuvinte bine alese”.  „Vom reda faptele fără a exagera”.

Lasa un raspuns