Postările pe rețelele de socializare și sursele anonime sunt insuficiente pentru o știre credibilă

0

Impacttv.md a publicat luni, 8 octombrie, o știre cu titlul: „Clipe de groază pentru o tânără amenințată cu cuțitul în centrul Chișinăului: Îți vreau capul”.

În știre se relatează despre o tânără care ar fi fost amenințată în centrul capitalei de un bărbat înarmat cu un cuțit. Întregul text a fost construit în baza declarațiilor făcute de presupusa victimă pe o rețea de socializare. În știre nu regăsim nicio altă sursă care ar confirma sau ar infirma declarațiile femeii.  În schimb, sunt folosite mai multe sintagme care induc frică și alarmează: „clipe de groază”, „îți vreau capul”, „a fost amenințată cu cuțitul de un străin”.

În acest sens, nu au fost respectate cerințele de bază ale jurnalismului profesionist – acuratețea și verificarea faptelor. Prevederile Ghidului de stil cu norme etice pentru jurnaliști sunt clare și specifice: „Jurnalismul nu lasă loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informațiile și faptele relevante”.

Același ghid recomandă ca subiectele de interes public să fie documentate cât mai temeinic, pentru ca știrile să aibă credibilitate în ochii cititorului: „Vom identifica neapărat sursele, dezvăluindu-le numele, prenumele, funcția, după caz, statul social sau vârsta. Acest lucru va crește credibilitatea articolului și integritatea ziarului”.

Lasa un raspuns