Postul rusesc RT nu e scos din eter din cauza statutului de „agent străin”, așa cum pretinde

0

Portalul Polygraph.info dezminte acuzațiile postului rus internațional finanțat de Kremlin, precum că în cazul suspendării emisiei sale la Washington la mijloc ar fi motive politice legate de statutul său, modificat recent în urma presiunilor autorităților SUA.

Captură de pe profilul Twitter al Margaritei Simonyan

La 29 martie, Margarita Simonyan, redactoare-șefă a postului rusesc de stat RT, care emite prin satelit, a scris pe rețeaua Twitter că acest canal ar fi scos din grila de emisie de către distribuitorul său din Washington, DC. Simonyan a dat vina pentru acest lucru pe desemnarea RT ca „agent străin”.

Totuși, în aceeași zi, portalul internațional de știri economice Bloomberg a relatat ce s-a întâmplat de fapt. Două posturi digitale din Virginia de Nord, WNVT și WNVC își sistează emisia. Aceste două posturi retransmiteau o serie de canale străine, printre care și RT. Potrivit Bloomberg, posturile WNVT și WNVC și-au revândut frecvențele de emisie cu un an în urmă, adică cu opt luni înainte ca RT să fie somat să se înregistreze ca agent străin.

Atât WNVT, cât și WNVC preluau serviciile de programe străine de la o companie numită MHZ Networks, care retransmitea, pe lângă conținutul RT, și conținutul altor posturi internaționale, cum ar fi TRT World (Turcia), France 24 (Franța) și Deutsche-Welle (Germania).

Canalul RT, care retransmite prin cablu pe teritoriul SUA, s-a înregistrat în ca agent străin în această țară în noiembrie 2017 – un pas pe care postul rusesc a fost nevoit să-l facă în urma solicitării venite din partea Departamentului de Justiție al SUA, potrivit Reuters. Aceasta, după ce serviciile secrete americane au spus într-un raport în ianuarie 2017 că RT este „mașina de propagandă de stat a Rusiei” și că a fost unul din instrumentele prin care Kremlinul a încercat să influențeze campania prezidențială din SUA din 2016 în favoarea actualului președinte Donald Trump.

Lasa un raspuns